US Presidential Elections Activities- Answer Sheet

Photo by Element5 Digital on Pexels.com

After working with the three-part series on the US Presidential Elections and how it works in comparison with European elections, here is the answer key for each of the exercises.

Part 1- Ordering the Election Process

Part 2- Hybrid

Part 3- History of the US Presidential Elections:

  1. How many Presidents elected to office were also Vice President? 

ANS: 14     John Adams, Thomas Jefferson, Martin Van Buren, John Tyler, Millard Fillmore, Andrew Johnson, Chester Arthur, Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge, Harry Truman, Richard Nixon, Lyndon Johnson, Gerald Ford, George H.W. Bush

2. Of this number, which ones began their first terms after winning the election?

ANS: five  John Adams, Thomas Jefferson, Martin Van Buren, Richard Nixon, and George H.W. Bush

3. Which ones were sworn in as President through the line of succession because the President either resigned or died in office?

ANS:

Sworn in because of death: John Tyler, Andrew Johnson, Chester Arthur, Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge, Harry Truman, Lyndon Johnson

Sworn in because of resignation: Gerald Ford

4. In reference to Nr. 3, which ones eventually won another term in office?

ANS: Theordore Roosevelt, Calvin Coolidge, Harry Truman and Lyndon Johnson

5. How many US Presidents had served in the US military before being elected?

ANS: Three   Zachary Taylor, Ulysses Grant, Dwight Eisenhower

6. How many US Presidents had previously served as state governors?  How many were Senators?  How many were Representatives of the House?

ANS:  As Governor- seven

          As Senator- 16

          As Representative of the House- 18

7. How many US Presidents had practiced law before being elected to office?

ANS: 22

8. Which US President was neither elected Vice President nor won the US Presidential Elections but was appointed in both cases?

ANS: Gerald Ford- He eventually lost the 1976 elections to Jimmy Carter

9. Which US President was elected four times? (Hint: An Amendment was passed to limit the number of terms to two, four-year terms).

ANS: Franklin D. Roosevelt (1933-1945). FDR died shortly after starting his fourth term in office.

10. Which President had no experience in the US government prior to being elected?

ANS: Donald Trump

11. Which US Presidents continued to serve in public office after their term ended and which post? 

ANS:  William Howard Taft as Chief Justice of the US; John Quincy Adams and Andrew Johnson as Senators.

Useful Hint: When doing this quiz, I found the Periodic Table of Presidents to be useful. It consists of the initials of the President’s name, plus a couple interesting facts that are useful, including the number of terms he was in office, whether he was vice president or not, how he was succeeded upon death and lastly, his appearance on the US Currency. To access it, cluck here and feel free to print it out for your own personal use.

Should you have questions or other issues regarding this activity series, feel free to contact me using the contact details in the About page. In the meantime, enjoy the activities and feel free to share it if you like it. 🙂

Photo Flick Nr. 37- Corona Special

Today is day 1 of the partial lockdown due to the Corona Virus. Between now and the end of the month, all forms of sports and entertainment, combined with restaurants, bars and hotels are shut down, while the number of people in one group has been reduced to 10 people or two households. Exceptions are of course church services and professional sports (played without fans). It was interesting to see how people managed to take advantage of the last hours of “freedom” and enjoyment before re-entering a lockdown that has become unwelcoming but a necessity in order to reduce the daily infection rates and keep people safe.

At the Stausee Glauchau in western Saxony, many people took advantage of Halloween by hiking and biking, while enjoying the last game of “Wasserball am Boot”- a form of handball but played in a kayak and in the water. It’s a specialty sport for the city of Glauchau and its 23,000 inhabitants.

In the next month, there will surely be a handful of people walzing about for everything except for the bare necessities will be at a standstill. Not even this sport or fishing will be allowed here. It will be like in the spring, where not even tourism is allowed. We only go out for fresh air but mainly when it is absolutely necessary.

But if there is a silverlining, it is this: other European countries are doing the same and then some. France announced that only grocery stores and supermarkets can remain open only selling what is important for the life of its residents. Otherwise, the country is grounded. Spain has extended its state of emergency by six months. In Czechia, people must wear their masks everywhere, even outdoors. We should be thankful that what we have right now is modest. It could have been like in France, then we would have totally been in a different league.

Stay safe and stay healthy. 🙂 ❤

Photos courtesy of The Bridgehunter’s Chronicles.